English Italian German

Nazovite nas: (020) 690 660

Dubrovacko-neretvanska, Metkovic 20350 Lokacija

Dječja stomatologija

Preventivna i dječja stomatologija su gotovo povezane: to su grane koje se bave suzbijanjem nastanka bolesti zuba i parodonta te ostalih struktura u usnoj šupljini s naglaskom na očuvanje mliječnih zuba (mliječne denticije) koji čuvaju mjesto za trajne zube. Mi u našem dental centru ćemo se potruditi prvo da izgradimo povjerenje i odnos sa vašim djetetom, te nam je cilj da se djeca u stomatološkoj ordinaciji ne osjećaju neugodno, već da se raduju svakoj posjeti svom zubaru!

Mliječni zubi

Mliječni zubi (lat. dentes lactici) rastu otprilike od šestog mjeseca do treće godine života djeteta. Rastom stalnih zuba dolazi do resorbiranja korijena mliječnih zuba. Mliječni zub polako postaje mobilan, te ne kraju ispada. Postoji 20 mliječnih zuba, 10 u gornjoj i 10 u donjoj vilici. Od sredine lica prema stranama to su:
- sjekutići (4 zuba)
- očnjaci (2 zuba)
- mliječni kutnjaci (4 zuba)

Karijes i kako ga spriječiti?

Zubići kad se pokvare, mogu izazivati veliki bol i neugodu. Kod dubokog karijesa mliječnog zuba obično se javlja bol kad dijete jede kiselu, toplu ili slatku hranu. U tom slučaju zub ima veliko oštećenje u kojem se hrana zadržava. Bol se pojavljuje kad ostaci hrane, zaglavljeni u kavitetu, iritiraju zubnu pulpu.
Liječenje takva zuba zahtijeva postupno, višekratno uklanjanje karijesa, stavljanje lijeka i privremeni ispun. Postupak treba prije svega stvoriti uvjete za oporavak pulpe nakon iritacije tijekom karijesnog procesa. Kad se u potpunosti odstrani kariozno promijenjeno zubno tkivo, stavlja se konačni ispun ili "plomba".

Kako potaknuti dijete na odlazak zubaru?

Ukoliko ste se prilikom učenja djece pranju zubiju i zubnoj higijeni umjesto sa zastrašivanjem "posjetom zubaru" koristili sa popularnim "Gricom i Grecom" koji žive na loše opranim zubićima i grickaju zubne naslage, djeci možete reći da je došlo vrijeme da striček zubar svojim instrumentima pogleda koliko su Gric i Grec napravili štete. U zubnoj ordinaciji djeca se različito ponašaju, ima i onih koja su potpuno mirna no najčešće sramežljivo gledaju i plašljivo se drže uz roditelje. Uspostava komunikacije sa djetetom u ordinaciji prilično je teška, djeca nerado odgovaraju na pitanja, često viču i odbijaju otvoriti usta.

Pogledajte kratak video za djecu o ispravnom pranju zuba i cijele usne šupljine:

(020) 690 660


... ili ispunite kontakt formu:

Ispunite formu: